Normen en waarden

Normen en waarden

Ik zag vorige week Onno Hoes op tv bij Pauw.

Hij heeft weer een (tijdelijke) baan als waarnemend burgemeester. Aan zijn kwaliteiten is nooit getwijfeld, ook niet in Maastricht waar hij weg moest. Desondanks moest de man zich weer verdedigen op tv en uitleg geven waarom hij privé de mist in is gegaan. Hij vertelde hoe moeilijk hij het vond om na “het voorval” weer in het openbaar te verschijnen omdat iedereen wel een mening over hem heeft.

Ik zat er met een ongemakkelijk gevoel naar te kijken. De man is er in geluisd, heeft het zelf ook niet handig aangepakt maar heeft zijn werk altijd fantastisch gedaan. Toch kostte het voorval hem de kop omdat hij een openbare functie heeft en de impact op zijn leven was wel heel groot. Alle respect voor de manier waarop hij nu toch weer rustig uitleg gaf op tv.

In de maand waarin iedereen weer vol is van “onze” normen en waarden en onze tradities is het misschien ook eens fijn om na te denken over hoe waardevol het is om op een fatsoenlijke manier met elkaar om te gaan.

Ik noem de kopschoppers op voetbalvelden. Ik noem de supporters die het K woord weer te pas en te onpas gebruiken. Ik noem de voor- en tegenstanders die een kinderfeest verpesten. Ik noem de pesters op scholen en daarop aansluitend de kantoren waar mensen en plein public afgemaakt worden omdat ze “anders” zijn en zich niet gedragen zoals de rest. Ik noem de mensen die je ongevraagd vol op de mond kussen (dat maak ik dus tegenwoordig mee. Why??). Ik noem de mensen die het zo goed hebben en een ander toch alles misgunnen. Ik noem de misbruikers in de #metoo affaire.

Gedrag heeft enorme impact. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden: met respect. Respect voor de ander begint bij jezelf.

Ik wens jullie waardevolle feestdagen!

 

 

Geef een reactie

Sluit Menu